nl / en

Dans als immaterieel erfgoed

Wist je dat dansen een vorm van immaterieel erfgoed is? Onder immaterieel erfgoed verstaan we de levende praktijken, gebruiken en technieken van vandaag met wortels in het verleden en die we willen doorgeven aan de toekomst, zoals dans.

Musea zijn de bewaarders van materieel erfgoed bij uitstek, al groeit de aandacht voor immaterieel erfgoed de laatste jaren in hun collectievorming en publiekswerking. De vraag rijst hoe zij niet enkel belangrijke objecten uit het verleden kunnen bewaren, maar ook de danspraktijken zelf een levendige toekomst kunnen bieden. Hoe zou de aanwezigheid van dansen in een museum er kunnen uitzien?

 

Workshop Dans en het museum

CEMPER, Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed en Danspunt, de amateurkunstenkoepel voor dansers, nodigen dansers en museummedewerkers van over Vlaanderen uit om het gesprek aan te gaan over mogelijke samenwerkingen. Hoe zou de aanwezigheid van dans in een museum er kunnen uitzien? 

We organiseren deze workshop in het kader van het Creative Europe project ‘Dance as ICH’. Onder leiding van het Noors centrum voor volksmuziek en –dans, en samen met partners uit Slovenië, Roemenië, Hongarije en Griekenland gaan we op zoek naar manieren om dans op een participatieve manier in musea binnen te brengen. Dit op een manier die dansers helpt bij het doorgeven van hun praktijk en die bezoekers van een museum toelaat hier deel van uit te maken.

 

Praktisch

Zaterdag 24 februari, van 10u tot 12u
Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent
Deelname is gratis, maar we vragen wel om op voorhand in te schrijven

Ik schrijf me in

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback