nl / en

In oktober/november 2021 (start stond initieel gepland in november 2020) gaat een spiksplinternieuwe docentenopleiding van start, voor prille dansdocenten en voor dansers die op zoek zijn naar een basiskader en tools om les te geven. Tijdens 16 ontmoetingsdagen en evenveel thuiswerk word je getraind in de noodzakelijke competenties die je nodig hebt om een groep aan het dansen te krijgen in jouw dansstijl. Na deze opleiding word je geacht om zowel instant een dansles te kunnen geven als een gedetailleerde uitgewerkte danslessenreeks te kunnen ontwerpen.

Deze eerste editie is volzet. Schrijf je in op onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wil worden van de volgende edities.

Wat kan je verwachten?

In deze basisopleiding krijg je zicht op alle facetten die in een lesgeefsituatie belangrijk zijn.

  • Hoe leren mensen?
  • Hoe bouw je een lessenreeks op?
  • Hoe kan je mensen fysiek trainen?
  • Hoe kan je ze motiveren? Hoe kun je constructieve feedback geven?
  • Hoe ga je om met heterogene groepen?
  • Hoe kun je de muziek analyseren en je stem correct gebruiken?
  • Hoe kun je goed zorgen voor jezelf én de leerlingen?

Deze en nog veel andere vragen komen binnen de opleiding aan bod met de meest pertinente vraag: “Hoe kan je zelf als dansdocent het beste je eigen ontwikkelingsproces in handen te nemen om eindeloos gepassioneerd te blijven lesgeven?”. Doorheen de opleiding ontwikkel je jouw eigen visie en filosofie en leer je inspelen op de groep om ze aan het dansen te krijgen en te houden.

Dit traject is een bootcamp waarin dansers getraind worden om lesgeverstools eigen te maken en eigen tools te ontwikkelen. Tijdens 4 blokken van 4 ontmoetingsdagen wordt de knowhow op een interactieve manier doorgegeven en opgebouwd. Tevens wordt er een mastermindgroep gevormd waarbij discussies en ervaringen gedeeld kunnen worden om elkaar naar een hoger niveau te tillen. De theorie en het wetenschappelijk onderzoek dat de praktijk onderbouwt, wordt grotendeels thuis (tussen de verschillende blokken) doorgenomen en bestudeerd.

De opleiding wordt beschouwd als één geheel, de 16 trainingsdagen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Bij de afronding van de opleiding krijg je een certificaat waarin jouw sterke kanten gefundeerd beschreven staan.

 

Lesgevers

Dit avontuur wordt begeleid door Evelien Maes en Anne-Lore Baeckeland. Beiden hebben een danspedagogische opleiding gevolgd en nemen je mee in de passie voor hun vak. Gastdocenten komen langs om in te gaan op meer specifieke inhoud.

Evelien Maes studeerde Docent Dans (klassiek, moderne dans en jazzdans) bij Fontys te Tilburg. In 2017 behaalde ze daarnaast de master Dance Science bij Trinity Laban in Londen. Ze geeft momenteel dansles in het DKO en in privéscholen. Daarnaast danst ze freelance in projecten en publiceert ze wetenschappelijk onderbouwde artikels voor het tijdschrift Dansdocent.nu. Dankzij haar nieuwsgierigheid en brede interesse in dans (ballet, jazz, moderne dans, volksdans, Ierse dans, tapdans, showdans en hedendaagse dans) benadert ze het dansdocentschap met een open blik. Haar missie is om dansdocenten te helpen goed onderbouwd, efficiënt en veilig les te geven door wetenschappelijke kennis op een bruikbare manier aan te bieden.

Anne-Lore Baeckeland is educatief medewerker van Danspunt. Na haar studies sociaal-cultureel werk trok ze naar Afrika en vervolgens naar Tilburg om haar weg verder te zetten binnen de dans. In Tilburg studeerde ze Docent Dans (toenmalige afdeling dansimprovisatie en internationele dans). Na haar studies, ging ze aan de slag in de kunsteducatieve sector en werkte ze in tal van projecten van De Kopergietery, HETPALEIS, De Veerman, etc. Ze gaf 10 jaar les in het DKO en met Cacao Bleu vzw maakte ze voorstellingen, kortfilms en installaties. In Luik heeft ze een eigen danswerkplaats voor kinderen van 4 tot 88 jaar met danslessen waarin de ontwikkeling van de creativiteit van de dans voorop staat. Anne-Lore kent een grillig parcours waarin over verschillende periodes in haar loopbaan andere stijlen werden gestudeerd van Afro over hedendaags naar meer somatic work.

Voor wie?

De opleiding richt zich tot:

  • dansers (min. 16 jaar) die reeds onderlegd zijn in een specifieke dansstijl – van urban over klassiek tot hedendaags en dansimprovisatie – en die de uitdaging willen aangaan les te geven aan jongeren en/of volwassenen
  • dansdocenten zonder pedagogische opleiding die reeds les geven aan jongeren en/of volwassenen en die meer didactische en methodische tools willen ontwikkelen en inspiratie willen opdoen om hun lessen verder te zetten.

 

Praktisch

Wanneer?

25 en 26 september 2021
23 en 24 oktober 20021
5, 6 en 7 november 2021
6, 7, 8 en 9 januari 2022
12 en 13 februari 2022
5 en 6 maart 2022

Afsluiting: 3 april 2022

Waar?

Danspunt, Dok Noord – Sint-Salvatorstraat 18a, Gent

Kostprijs

450 euro Standaardtarief (voor organisaties en standaardinschrijvingen)

400 euro Reductietarief (voor studenten, +65, werkzoekenden en 66% invalide)

Als je dat wenst kan je in schijven betalen. Contacteer ons via info@danspunt.be als je hier meer info over wil.

Deze eerste editie is volzet. Schrijf je in op onze nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wil worden van de volgende edities.

 

Wat leeft en beweegt er in de danswereld? Je leest het allemaal in DANST, ons driemaandelijkse tijdschrift.      

neem een abonnement

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback