Waarom een vzw soms een betere keuze is dan een feitelijke vereniging
Een vzw is een rechtspersoon, een aparte juridische entiteit. De vzw staat los van de mensen die zich inzetten voor de vzw via het bestuur of de dagelijkse werking. Er is ook een scheiding tussen de centen en bezittingen van de vzw en het persoonlijke vermogen van de bestuurders. Als de vzw bijvoorbeeld schulden heeft, blijven dit de schulden van de vzw. Niet van de bestuurders.
Een feitelijke vereniging is geen rechtspersoon. Ze bestaat volledig uit de personen die er deel van uitmaken. Als de feitelijke vereniging schulden heeft, dan zijn dit eigenlijk de schulden van de mensen die deel uitmaken van de feitelijke vereniging. Als er iets mis gaat in de feitelijke vereniging zijn de organisatoren persoonlijk aansprakelijk (met hun eigen centen, bezittingen, …). Dit kan grote gevolgen hebben!
Enkel in geval van (grote) fouten kan je als bestuurder van een vzw persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, maar ook hier kan je je tegen beschermen.
Een vzw kan op naam van de organisatie contracten afsluiten en eigendom bezitten. Een feitelijke vereniging kan dit niet. Contracten worden afgesloten met de personen die deel uitmaken van de feitelijke vereniging. Bezittingen van de feitelijke vereniging zijn eigenlijk bezittingen van de leden.
Een vzw kan schenkingen en legaten (erfenissen) aanvaarden, in tegenstelling tot de feitelijke vereniging.
En tot slot, niet onbelangrijk: voor sommige subsidies, bijvoorbeeld van je stad of gemeente, binnen het Amateurkunstendecreet, het Bovenlokaal Cultuurdecreet, … is het een vereiste dat je vereniging een vzw is.
Meer info of advies nodig?