nl / en
nieuwsoverzicht

Beurzen vakmanschap: ga in de leer bij een meester!

06 maart 2019

Voor het tweede jaar op rij maakt minister van Cultuur Sven Gatz geld vrij voor beurzen onder de vorm van ‘meester-leerlingtrajecten’.

Deze beurzen geven je de kans om in de leer te gaan bij een meester in een bepaald vak. Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie.

Ook dit jaar wordt het vakmanschap zeer breed opengetrokken; de beurs kan aangevraagd worden voor podiumkunsten en dus ook voor dans. De meester of leerling hoeft geen Belgische nationaliteit te hebben of in Vlaanderen wonen. Je kan dus vakmanschap uit het buitenland in Vlaanderen uitnodigen.

Droom je ervan om je te specialiseren in een bepaalde dansvorm en ken je een meester bij wie je in de leer zou willen gaan? Indien zowel de leerling als de meester een akkoord hebben kan je je aanvraag indienen. Uiteraard moet jouw motivatie, deze van de meester en de relevantie van je aanvraag grondig gedocumenteerd worden.

Kort samengevat:

  • Alleen partnerschappen tussen natuurlijke personen of rechtspersonen die in een meester-leerling-traject vakmanschap willen doorgeven, kunnen een aanvraag indienen.
  • Een beurs kan voor een periode van maximaal 24 maanden worden aangevraagd. Het traject start ten vroegste op 1 juli 2019 en ten laatste op 1 januari 2020.
  • De beurs bedraagt maximaal 2.000 euro per maand, dus voor alle kosten, zowel van meester, leerling en eventuele andere onkosten.
  • Omdat alle trajecten verschillend zijn, is er in het reglement geen maximaal aantal leerlingen vastgelegd. Het formulier biedt ruimte aan 3 leerlingen. Indien er meerdere kandidaten zijn kan er contact opgenomen worden met cultureelerfgoed@vlaanderen.be.
  • Het is niet mogelijk om in de aanvraag meer dan één meester op te geven.
  • De aanvraag moet ingediend zijn voor 15 maart 2019.

Laat je inspireren door het praktijkonderzoek ‘Living Human Treasures’ van vzw Tapis Plein (nu Werkplaats immaterieel erfgoed).

Lees alle regelgeving na bij Kunsten en Erfgoed
Of
Contacteer Erfgoedmedewerker Leen

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback