Dansers en dansdocenten focussen sterk op de ontwikkeling van hun dans en hun lichaam. Maar is fysieke oefening voldoende om een goeie docent te zijn? En wat als dat lichaam het laat afweten, door een blessure of door vermoeidheid, of als je elke dag 6 à 7 uur moet lesgeven en onmogelijk continu kan meedansen?
Bewust en accuraat taal- en stemgebruik kan wonderen verrichten en je werk als dansdocent tot een hoger niveau tillen. Niet alleen is het een cadeau voor jezelf als docent, maar óók voor je leerlingen. Wanneer en hoe gebruik je hulpteksten en waarschuwingen? Op welke manier kan je nuances leggen in je stem om bepaalde sferen op te roepen? Hoe kan je je stem krachtig gebruiken zonder het te belasten? Welke woorden hebben welke invloed op een groep of individu? Vaak geldt de uitdrukking ‘less is more’ voor je verbale instructies, en in deze workshop leggen we uit hoe je dat doet.
Wie is Evelien Maes?
Evelien studeerde in 2013 af als dansdocent op Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg), en vulde dit in 2017 aan met de master MSc Dance Science op Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance (London). Als dansdocent/wetenschapper is ze steeds op zoek naar manieren om danswetenschap bruikbaar te maken voor de praktijk, en tevens om deze kennis toegankelijker te maken voor andere dansdocenten.
Waarom Anne-Lore haar uitnodigde?
Ik heb de kracht van mijn stem en taal ontdekt door les te geven aan kinderen die mij “niet begrepen” omwille van een andere thuistaal. Mijn woorden begrepen ze niet maar wel de intonatie, de kracht, de stiltes enz,… Ik zie ook heel wat dansdocenten “zoeken” in hoe ze de groep kunnen begeleiden met woorden, waarschuwingen en hulpteksten. Een bewustwording van hoe je deze tools kan inzetten helpt echt om, zowel kinderen als volwassen snel het gevoel te geven dat ze aan het dansen zijn, ook al zitten ze nog in een aanleerfase. Evelien is mijn partner in crime voor de docentenopleiding van Danspunt. Ze is gebeten door het weten achter en het onderbouwen van iedere methodiek en techniek die ze inzet met daarbovenop een grote drijfveer om dansdocenten te helpen in hun zoektocht.