nl / en

Welkom in onze studio. Wat is hier vandaag gaande?

“Op dit moment loopt er een bewegingslabo, een atelier dat ontstond vanuit een idee van Joke, een van de bezoekers. Villa Voortman startte onlangs met dans als onderdeel van het artistieke aanbod, iets wat ik als dansliefhebber heel graag wilde ondersteunen. In samenwerking met choreografe Tijen Lawton werd een eerste traject uitgewerkt. Van daaruit groeide het voorstel van Joke om een bewegingslabo op te starten: een vrije onderzoeksplek waar niet het resultaat, maar de ervaring centraal staat.”

“Het is een verkenning van wat het lichaam wil, wat de ruimte met ons doet, hoe verwondering ontstaat. Omdat het woord ‘dans’ voor sommigen beladen is, kozen we bewust voor de term ‘bewegingslabo’. Die nodigt uit tot experiment, tot bewegen op je eigen manier, zonder choreografie of vaste pasjes, maar eerder gedeelde improvisatie.

Wat doet Villa Voortman?

“Villa Voortman is geen zorginstelling in de klassieke zin van het woord. Het is een ontmoetingshuis dat inzet op herstel via nabijheid, vertrouwen en creativiteit. Mensen worden hier niet als cliënten aangesproken, maar als bezoekers. Deelname is vrijblijvend, er is geen inschrijvingsplicht, en dat maakt het verschil.”

“Binnen de muren van de villa bloeit een gevarieerd palet aan ateliers: schrijven, filosofie, meditatie, yoga, theater, muziek en beeldende kunst. Muziek komt het meest aan bod, via ateliers en vaak spontane jamsessies. Externe kunstenaars en begeleiders brengen nieuwe impulsen, maar net zo goed nemen bezoekers zelf het voortouw.”

“Dans is een recente toevoeging, geboren uit nood aan lichamelijke expressie. De samenwerking met Danspunt en externe choreografen brachten nieuwe energie. In het dansatelier wordt geluisterd naar het lichaam, naar de ruimte en naar elkaar. Soms leidt dat tot een voorstelling – we zetten iets op poten voor in oktober – maar het doel blijft het proces zelf: het samen wekelijks bewegen.”

Wat is het effect op de bezoekers?

“Dans werkt verbindend. Bezoekers herontdekken hun lichaam, drukken zich uit via beweging en ervaren hoe communicatie ook zonder woorden kan. Elk atelier is een oefening in het aangeven van grenzen en het herkennen van die van anderen. Soms confronterend, maar altijd waardevol.”

“We merken dat er gaandeweg meer interesse ontstaat. Sommigen kijken eerst vanop afstand toe, maar komen later toch meedoen. Er is ruimte om op je eigen ritme in te stappen.”

Wat neem je er zelf van mee?

“Voor mij persoonlijk zit het genot in de ontmoeting, in het dagelijks contact. Ik loop hier vijf stage en morgen is mijn laatste dag. In die tijd is Villa Voortman een tweede thuis geworden.”

“Je leert hier mensen echt kennen – niet oppervlakkig, maar in hun volle aanwezigheid. Je deelt dagen, gesprekken, stiltes. Wat hier bijzonder is, is de cultuur van herstel. Er is ruimte voor misverstanden, voor uiteenlopende ideeën, voor stilte én voor diepe gesprekken.”

“Er wordt hier geen therapie aangeboden in de klassieke zin, maar er gebeurt iets wat daar vaak dichter bij komt dan je denkt. We streven naar kwaliteit, maar nemen onze tijd. We werken traag, met aandacht. En misschien is dat wel het meest helende van alles.”

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats