nl / en

Intuïtie

Mijn voorstelling gaat over toxische liefdesrelaties. De meest voordehandliggende bron hiervoor was een persoonlijke relatiebreuk. Na enige tijd begon ik opnieuw te daten en dat liep heel stroef. Ik heb een aantal negatieve ervaringen gehad en dat zette mij enorm aan het denken; hoe gaan mensen in zulke situatie met elkaar om? Welke onzekerheden hebben we gemeenschappelijk? Wat geven onze ouders ons door? Wat zegt onze intuïtie?

Je voelt dat je iets wil onderzoeken, maar je kan de ‘waarom’ niet verklaren. Iemand die veel intuïtief werkt is choreografe en danseres Meg Stuart. Ik heb een grote fascinatie voor haar bewegingstaal. Hoe verhoudt een performer zich ten opzichte van de ruimte, wanneer de ruimte een geheim van hen kent? Hoe zien de bewegingen van de performer er dan uit? Deze oefeningen geeft ze prijs in haar boek Let’s Not Get Used to This Place dat ik geregeld raadpleeg tijdens mijn repetities.

‘De stad’ als hoofdrol 

We maken een voorstelling in de publieke of openbare ruimte. Dat is onvermijdelijk een trial and error, omdat je te maken krijgt met zaken waar je geen controle over hebt. Laatst kwamen er twintig kleuters voorbij en zo’n groep kan je niet orkestreren. Ik probeer dat dan ook te omarmen sinds het begin van het creatieproces.

Er is ook een toeval van een ander kaliber. Bepaalde plekken in de stad triggeren bepaalde herinneringen, zowel goede als pijnlijke. Een straat of een huis staat in teken van iets moois of iets complex. Soms mijden we bepaalde plekken of zoeken we die net op. Dat is iets herkenbaars binnen mijn eigen vriendenkring, maar ook iets universeel. Het idee dat het speelterrein voor deze voorstelling zoveel herinneringen met zich meedraagt, vind ik heel waardevol. Ons vertrekpunt op de kaart, ook voor het publiek, is de uitvalsbasis van de doe-en denkplek Broei in Gent.

Identificeren met

Een andere concrete bron is de dichtbundel Door het bos de liefde zien van Billie Vos. De gedichten gaan over liefde en hoe zij die ervaart. Ze schrijft over de kleine dingen zoals een aanraking, hoe de zon op een huid valt en de geur van een laken.

Ik werk veel met tekst in de repetities en schrijf ook een tekst vanuit de gesprekken die we samen voeren. Soms geef ik opdracht aan de spelers om woorden om te zetten in beweging en dan spreek ik over ‘times’. Zo kunnen ze verschillende times aannemen; de ‘huidhonger-time’ of de ‘ik probeerde je blik te vermijden-time’.

Hedendaagse tragiek

Dingen die blijven terugkeren zijn geluid en ritmiek. Werken met het ritme van een gesproken tekst of taal vind ik erg boeiend. Spraakberichten in het bijzonder vind ik geweldig! Het zijn mini-podcasts waar ik maar niet genoeg van krijg. Ik heb niet veel met grote Griekse tragedies zoals Medea of Antigone. Mijn leven ziet er anders uit. Hoe wij soms kunnen lijden onder het banale gegeven van bijvoorbeeld iemand die lang een bericht onbeantwoord laat is komisch en opnieuw: herkenbaar.

Inspirerende voorbeelden van hedendaagse tragiek zijn de serie Fleabag, waarin vanalles misloopt en het personage haar leven op orde probeert te krijgen en She’s Gotta Have It, waarbij er een volledige aflevering wordt uitbesteed aan hoe een vrouw een kleed draagt en wat mensen daarvan vinden.

 

Een titel voor de voorstelling is er nog niet, maar wat we wel weten is dat ze te zien zal zijn van 23 tot 25 mei 2025, al dwalend, dansend, spelend door de straten van Gent.

 

Tekst: Judith Van Oeckel



‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats