nl / en

Handleiding

Het eerste dat mij te binnen schiet is ‘A Choreographer’s Handbook’ van Jonathan Burrows. Het is een boek waarin Burrows een poging doet om tot de essentie van choreografie te komen, door antwoorden te (her)formuleren op begrippen en termen als ‘continuity’, ‘scores’, ‘counterpoint’ of ‘mentoring’uit de danswereld. Als lezer krijg je verschillende perspectieven voorgeschoteld die betrekking hebben op dans maken, alsook over dans spreken en reflecteren. Zo geeft hij bijvoorbeeld voor het begrip ‘principle’ acht verschillende verklaringen en vult hiermee vijf bladzijden. Bij momenten kan dat ook best verwarrend zijn, maar het spoort aan om zelf nog meer out of the box te denken dan die behoorlijk gevulde pagina’s. Je zal definities of suggesties tegenkomen waar je je in kan vinden, alsook ideeën verwerpen.

Het is als het ware ‘een choreografisch bad’ waarin je als lezer kopje onder wordt geduwd en er is een handleiding, maar er zijn honderden manieren om terug boven te geraken.

Ik ben nogal geïntimideerd door de term ‘choreograaf’ of ‘kunstenaar’. De grote figuren waar ik mee opgroeide; o.a Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker, Pina Bausch, wier werk ook vandaag nog steeds in de belangstelling staat, maken mij zeer nederig als startende maker. Het boek herinnert me eraan dat er geen volstrekt idee van dans bestaat. Het geeft geen pasklaar antwoord op wat choreografie is, maar wel hoe we choreografie kunnen benaderen. Dat werkt voor mij erg relativerend en inspirerend, omdat je wordt aangemoedigd je eigen weg te bewandelen. Ook is de vormgeving van deze uitgave zeer toegankelijk en kan ik iedereen, die aan de start van een maakproces staat, deze tool aanbevelen.

Een reëel lichaam

Het werk van expressionist Egon Schiele boeit me al lange tijd. Zijn taferelen hebben steeds een impact op mij en ook tijdens het maakproces van KORPUS was zijn werk een grote inspiratiebron.  Enkele voorbeelden zijn ‘Der Kämpfer’, (1913) en ‘Standing Male Nude with Red Loincloth’ (1914).

De figuren worden sober, maar in onnatuurlijke posities afgebeeld zonder context van waar ze zich bevinden. Ik vind het confronterend om de lichamen zo afgebeeld te zien. De verwrongenheid roept bij mij een directe confrontatie op met het ongemakkelijke. Het is knap dat Schiele dit gevoel kan teweegbrengen bij mij als kijker. Hoe kan ik diezelfde ervaring losmaken door middel van dans? De personages worden op meedogenloze manier weergegeven, naakt in hun puurheid en tegelijk in hun gruwelijkheid. Het zijn de extremiteiten van een reëel lichaam die ik wil opzoeken en diezelfde bijna onmenselijke onwennigheid op de toeschouwer af laten komen.

‘en-en-en’

De voorstelling Triptych: The Missing Door, The Lost Room and The Hidden Floor van het danstheatercollectief Peeping Tom heeft mijn interesse in dans doen opflakkeren. Via mijn dansleerkracht uit het middelbaar, Serena Wuytack, ontdekte ik dit gezelschap. Dit stuk opende mijn ogen voor de mogelijkheden van dans waarbij de unieke mix van beweging, verhaal en emotie samenkomen. De voorstelling liet mij zien dat dans niet enkel abstract of vormgericht hoeft te zijn, maar ook een krachtig narratief kan hebben. Waar veel dansvoorstellingen voor mij soms weinig verhaal of intentie bevatten, slaagde Peeping Tom erin om mij een diepgaande emotionele ervaring te geven. Dat is precies wat ik zelf ook in mijn werk wil bereiken: het publiek meenemen in een verhaal en hen ‘iets’ laten voelen, iets losmaken of iets teweegbrengen.

Ik herinner me dan ook dat ik met open mond in de zaal zat en mijn handpalmen rood zagen van het onstuimige geklap. Mijn liefde voor het gezelschap groeit nog steeds in stijgende lijn. Peeping Tom zorgde ervoor dat de ‘of-of’; dans of theater en dans of acrobatie, een ‘en-en-en’ gegeven werd.

Up to date 

In april 2023 werd ik voor het eerst geïnterviewd (door jou!) in het kader van de voorstelling ‘Human Instruction Manual’ van Helder Seabra in samenwerking met fABULEUS. Zo heb ik contact gelegd met Danspunt en sindsdien volg ik nauw al hun activiteiten. Dit jaar kwam er een oproep voor jonge dansers voor DANSSTORM Brugge en ik besloot deel te nemen. Het proces ging van start vorige zomer en in november (2024) bracht ik een eerste uitvoering van mijn performance KORPUS tijdens de ‘Crude Saturdays’ in Kunstencentrum Tictac in Anderlecht.

Op 18 mei zal ik deze performance brengen in het Sint-Janshospitaalpark in Brugge. Deze DANSSTORM-editie loopt van 16 tot 18/05 en overal in de stad brengen verschillende makers dans op unieke locaties. 

Tekst: Judith Van Oeckel

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats