Op mijn 16de ben ik in contact gekomen met de internationale folkloredans (of volksdans zoals het toen genoemd werd) van de toenmalige VDCV. Sindsdien ben ik niet opgehouden met dansen. In 2004 heb ik samen met een aantal anderen een eigen dansgroep Goe Folk opgericht en ben ik zelf dansles gaan geven.
Naast folkloredans heb ik ervaring met ballet (Rijksmuziekacademie Gent), salsa, merengue en bacchata, balfolk, ballroom, …
Bij Goe Folk wordt Werelddans gedaan met de nadruk op Oost-Europa, Midden-Oosten en West-Europa en af en toe een andere regio waaraan minder snel gedacht wordt. Op aanstekelijke muziek of op leuke, mooie, vrolijke, snelle en soms intens emotionele muziek dansen we choreografieën uit een ver verleden of nieuwe choreografieën gemaakt met passenmateriaal uit de internationale danstraditie. Dansen is samen, ongeacht leeftijd of geslacht, genieten van mooie muziek in een kring, sliert, op een lijn en soms ook wel eens in paren.
Het is bewezen dat bewegen, en meer specifiek dansen een belangrijke rol kan spelen om de hersenen en het lijf jong te houden. Zie het artikel uit HLN van 28/8/2017: “Dansende brein – … Dans- en bewegingstherapie (DMT in het Engels) geeft meer dan alleen voordelen voor je conditie. De Amerikaanse Dans Therapie Associatie (ADTA) definieert deze therapie als “het psychotherapeutisch gebruik van beweging door emotionele, sociale, cognitieve en fysieke integratie van het individu te promoten, met als doel het verbeteren van gezondheid en welzijn.”
Ik durf stellen dat folkloredans een extra meerwaarde biedt, omdat het sociale aspect erg belangrijk is én omdat je het kan blijven doen tot op hoge leeftijd. Je kan dezelfde dansen doen als een jonge danser, met minder kracht of sprongen maar met dezelfde intensiteit. De leeftijd van de dansers bij Goe Folk varieert van 18 tot 80 jaar! Sommigen dansen al hun hele leven.