nl / en

Foto Maarten Marchau

Ethno Flanders Dance!

Je bent jong en helemaal ‚Äėinto‚Äô traditionele dans? Dan is Ethno Flanders Dance! iets voor jou!¬†¬†We zoeken jonge dansers tussen 16 en 30 jaar die veel goesting hebben om hun dansen en ervaringen uit te wisselen. Maak deel uit van een internationale groep dansers en bereid je voor op een week intensief nieuwe dansen leren, aanleren √©n ook optreden.¬†¬†

Ethno wat? 

Ethno is een internationaal¬†muziekkamp¬†‚Äčvoor jongeren¬†dat dit jaar in 40 landen georganiseerd wordt. Gedurende 10 dagen komen jongeren van over de hele wereld samen om hun traditionele muziek, dans en cultuur uit te wisselen. Ethno Flanders wordt afgesloten met 4 optredens waarvan¬†√©√©n op Dranouter Festival!

Dit succesvolle concept werd uitgedacht voor traditionele muzikanten en werd in 2022 voor het eerst in het zijn 22-jarig bestaan van Ethno Flanders uitgebreid voor dansers.

Facts & checks:  

Ethno Flanders is een project van¬†Muziekmoza√Įek¬†en maakt deel uit van het Ethno programma dat uitgaat van¬†JMI. Samen vormen ze een¬†wereldwijde community die muziekkampen organiseert voor jonge traditionele muzikanten. Nog meer nieuwsgierig naar het Ethno gebeuren? Op de website van¬†Ethno World¬†vind je alle info.¬†

Ethno Flanders Dance loopt parallel met Ethno Flanders. Meer info over hun werking vind je terug op hun website.

Twijfel je nog? Lees dan het interview met Leen Devyver, erfgoedmedewerker bij Danspunt en organisator van Ethno Flanders Dance, in DANST.

Hoe en wat dan? 

Gedurende de eerste dagen worden tijdens verschillende workshops dansen aangeleerd die de deelnemers meebrengen vanuit hun eigen traditie. Jij krijgt ook de kans om enkele dansen aan te leren van jouw repertoire. Dit doe je niet alleen, je wordt de hele week bijgestaan door 2 professionele coaches die je begeleiden in het aanleren van dansen, danstechnieken, choreografie√ęn maken, improviseren‚Ķ¬†In de tweede helft van de week¬†werken we enkele dansen af om tijdens de optredens samen met de muzikanten te brengen.¬†¬†

Jouw coaches: 

Rikke Rasmussen (DK)

Folk dansen is altijd een groot deel geweest van Rikke‚Äôs 33 jaar lange leven, zelfs al van voor ze geboren werd. Ze leerde dansen van zodra ze kon stappen en op 25-jarige leeftijd won ze de ‚ÄėDanish Championship in Traditional Danish Folk Dance‚Äô, zowel met haar dansgroep Embla als in in de categorie koppeldansen.

Rikke studeerde traditionele folkdans en ook moderenere dansstijlen. Ze is een zeer ervaren dansleerkracht met een sterke basis in Scandinavische traditionele dans. Op dit moment geeft ze les in traditionele Deense folkdansen en is ze vaak gevraagd om workshops te geven op internationale folkfestivals.

Ze vind het geweldig om vanuit traditionele dans te gaan ‚Äėspelen‚Äô en verschillende dansstijlen, ritmes, choreografie√ęn te mixen.

Door de jaren heen heeft Rikke pogingen ondernomen om cello en viool te leren maar ze werd altijd afgeleid en eindigde op de dansvloer in plaats van op haar instrument te oefenen. Haar muzikale carrière maakte snel plaats voor een danscarrière. Omdat Rikke geen muziek speelt zal deze Ethno haar eerste zijn en dat ziet ze helemaal zitten!

Pieterjan Hantson (BE)

Op 15-jarige leeftijd begon Pieterjan nu en dan de Choronde, de folkdansgroep van zijn vader te leiden en dat doet hij nu nog steeds.

Het (folk)dansvirus kreeg hem te pakken en hij volgde lessen bij verschillende internationale specialisten volgde met als resultaat dat hij nu al meer dan 20 jaar ervaring en dansmateriaal heeft opgebouwd. Zijn hart gaat uit naar Balkandansen maar elke andere dansstijl maakt hem ook happy, zolang het maar leuk is om te dansen.

Pieterjan is heel actief in de Vlaamse werelddansscène, als mede-oprichter van de dansgroep Senlima en als coördinator van het werelddansfestival Tanatsfestival. De laatste jaren werd het lesgeven voor hem belangrijker dus besloot hij een opleiding voor (wereld)dansleider te volgen bij Caspar Bik en Bianca de Jong (NL).

Hij is gekend als een erg enthousiaste, energieke en entertainende leerkracht die dansplezier helemaal bovenaan zijn lijstje plaatst. Pieterjan vindt het ook geweldig dat hij deel kan uitmaken van de allereerste editie van Ethno Flanders Dance!

Waar en wanneer? 

De praktische info voor de editie in 2023 vind je binnenkort hier terug.

Inschrijven

Voor wie?

  • Je bent tussen 16 en 30 jaar
  • Je bent gebeten door traditionele dans en staat te popelen om jouw dansen te delen met de andere deelnemers √©n om die van hen te leren

Hoe inschrijven + kostprijs?

De prijs en inschrijflink vind je binnenkort hier terug.

Vragen? contacteer Leen via ethnodance@danspunt.be

Wat leeft en beweegt er in de danswereld? Je leest het allemaal in DANST, ons driemaandelijkse tijdschrift.      

neem een abonnement

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback